Bambaw — naturalna miska z łupiny kokosa
Opis
Mistka kokosowa polerowana – Bambaw
Miska kokosowa została wyprodukowana ze skorupy przez lokalnych rzemieślników na Bali, wyspie znajdującej się w Indonezji. Skorupy po kokosach są starannie wybierane i tylko niektóre ze względu na swój rozmiar nadają się do produkcji misek. Następnie te, które przejdą selekcje, mogą rozpocząć nowe życie jako miska kokosowa. Posiadają one spłaszczone dno, które zapewnia, że miseczka nie przewróci się podczas posiłku. Dzięki pokryciu ich olejem kokosowym są delikatnie wypolerowane i zabezpieczone, przez co nadają się do mycia w zmywarce.
Jedna na milion
Ponieważ miski kokosowe są w 100% naturalnym produktem, nie ma dwóch dokładnie takich samych na świecie. Każda z nich ma swój unikalny rozmiar, formę oraz kolor. Wszystkie sprzedawane miski muszą mieć średnice pomiędzy 12 a 15 cm oraz wysokość między 5 a 6 cm.
Kokosowe miski z upcyklingu
Skorupy kokosowe są produktem ubocznym przy produkcji oleju kokosowego i zazwyczaj są po prostu spalane. Ta praktyka jest bardzo nieekologiczna, ponieważ powoduje wytworzenie niepotrzebnego CO2 oraz nadmiaru emisji metanu. Zamiast tego skorupy wykorzystywane są do zrobienia praktycznych misek. Nadają się one do tego idealnie, dlatego że po obróbce zmieniają się w wytrzymałe, naturalne miseczki. Materiał ten jest również w pełni kompostowalny.